2018. szeptember

Az új Volvo V60 Cross Country: a svéd családi kombi letér a járt útról

A prémium autókat gyártó Volvo Cars a mai napon bemutatta a középkategóriás V60 kombi új Cross Country kivitelét. A robusztus V60 Cross Country a legújabb típus azon vadonatúj Volvo modellek sorában, amelyek az elmúlt években megalapozták a vállalat átalakulását.

Ahogy a V60, amely egy stockholmi villa autóbejárójában tartotta világpremierjét, a V60 Cross Country is a sokoldalú svéd családi kombi megtestesülése. Az ebből fakadó, alapvető értékeket azzal a közúti és terepalkalmassággal toldja meg az új modell, amely 1997-es bevezetése óta a Volvo Cross Country modellszéria minden egyes tagjára jellemző volt, és amely a külvárosból az erdők mélyére irányítja át a V60-ast.

„Az új V60 Cross Country bevezetésével egyik természetes élőhelyéről a másikra költöztetjük át svéd családi kombinkat.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója. „Több mint húsz évvel ezelőtt a Volvo teremtette meg a Cross Country szegmenst, most bemutatott új modellünkkel pedig megerősítjük pozíciónkat a biztonságos, szuverén menetképességekkel rendelkező, sokoldalú családi járművek piacán.”

A V60 Cross Country szabad hasmagassága akár 75 mm-rel meghaladja az alapkivitelű V60-ét, köszönhetően a jármű terepalkalmasságát nagyban javító, egyedi fejlesztésű Cross Country futóműnek és felfüggesztésnek. Az új V60 Cross Country modell alapfelszerelésként kínálja az összkerékhajtást, a lejtmenet-vezérlést, a menetstabilizáló elektronikát, a nyomatékvektor-szabályozási rendszert, valamint egy különleges Off-Road terep-üzemmódot.

New Volvo V60 Cross Country exterior

 

Ahogy a 60-as és 90-es modellcsaládok összes tagja, az új V60 Cross Country is élvezi a Volvo Cars díjnyertes átméretezhető padlólemezének (Scalable Product Architecture, SPA), biztonsági technológiájának és infotainment rendszerének összes előnyét.


„A V60 Cross Country ugyanolyan kifinomult jármű, mint az SPA platformra épülő 60-as és 90-es szériák többi tagja.” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke. „Fokozott sokoldalúsága révén városban és vidéken egyformán otthonosan mozog, köszönhetően a magasabb üléshelyzetnek, a nagyobb szabad hasmagasságnak, valamint az összkerékhajtásból adódó dinamikus menetképességeinek.”

New Volvo V60 Cross Country exterior


A Volvo Cars díjnyertes biztonsági rendszere, az automatikus vészfékezés funkcióval kiegészített City Safety rendszer az alapfelszerelés részeként segít a vezetőnek elkerülni a potenciális ütközéseket. Ez az egyetlen olyan rendszer ma a világon, amely a gyalogosokat, kerékpárosokat és nagytestű állatokat egyaránt felismeri.


A Pilot Assist rendszer megfelelően felfestett útszakaszokon 130 km/óráig segít a vezetőnek a kormányzásban, gyorsításban és lassításban. Szintén alapfelszerelés az útelhagyást gátló technológia, a frontális ütközést enyhítő funkció, valamint további kormányrásegítő technológiák. Az automatikus fékezés funkcióval felszerelt, opciós keresztirányú forgalom-felügyelet rendszer a közlekedés többi résztvevőjének épségére is ügyel. Ezek, valamint a többi, kipróbált biztonsági technológia a jelenleg kapható egyik legbiztonságosabb autóvá teszik az új V60 Cross Country modellt.

New Volvo V60 Cross Country Exterior


A Volvo Cars Sensus Connect infotainment rendszere kompatibilis az Apple CarPlay és Android Auto funkciókkal, támogatja a 4G adatforgalmat, így a vezető minden pillanatban kapcsolatban maradhat a külvilággal, akár a városban, akár vidéken autóznak. A fedélzeti funkciók, a navigációs berendezés, az online szolgáltatások és a szórakoztató alkalmazások ösztönös vezérlésére táblaszámítógépre emlékeztető érintőképernyős kezelőfelület szolgál.

 Az új V60 Cross Country T5 AWD benzin-, illetve D4 AWD dízelmotoros hajtáslánccal lesz rendelhető. A későbbiekben mild hibrid, valamint plug-in hibrid változatokkal bővül a kínálat.