Biztonsági innovációk hosszú sora

A Volvo mindig is úttörőnek számított. Az autóipar legfontosabb járműbiztonsági találmányai és újításai közül több is a Volvo nevéhez fűződik; folyamatosan azon dolgozunk, hogy még biztonságosabbá tegyük autóinkat.

nils-bohlin

1959 – Hárompontos biztonsági öv

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy annyi életet mentettek meg, mint Nils Bohlin, a Volvo mérnöke, aki a sorozatgyártású PV544 modellbe elsőként szerelt be hárompontos biztonsági övet. A becslések szerint több mint egymillió életet mentett meg a döntés, hogy a Volvo Cars az emberiség biztonsága érdekében felszabadította a hárompontos biztonsági öv szabadalmát.

 

1972 – Menetiránnyal szemben beszerelhető gyermekülés

Emlékszik azokra a régi fényképekre, amelyeken az űrhajósok hátukon fekve várták a kilövést? Ebben a testhelyzetben ugyanis testükön egyenletesebben oszlanak el az erőhatások. Pontosan ezt az alapelvet követte a Volvo világújdonságként bevezetett, menetiránnyal szemben beszerelhető gyermekülése. Eloszlatta a terhelést és minimalizálta a sérülésveszélyt.

volvo-gyerekules-1972
volvo-ulesmagasito-1979

1978 – Ülésmagasító

Mi alkottuk meg a világ első övvezetővel ellátott ülésmagasítóját, amelyben már 4 éves kortól biztonságosan és kényelmesen utazhattak a gyermekek, menetirány szerint elhelyezkedve.

1990 – A világ első integrált ülésmagasítója

Az első integrált ülésmagasító hatalmas előrelépést jelentett a gyermek utasbiztonság terén. A fokozott biztonság és kényelem mellett az integrált ülésmagasító kedvezőbb üléshelyzetet is kínál a gyerekeknek, mivel lehetővé teszi, hogy kitekintsenek az ablakon.

volvo-integralt-ulesmagasito-1990
oldalso-utkozesvedelmi-rendszer-volvo-1991

1991 – Oldalsó ütközésvédelmi rendszer (SIPS)

Szintén fontos utasbiztonsági mérföldkő volt az oldalsó ütközésvédelmi rendszer megjelenése. Az autó konstrukciójának szerves részét képező megoldás olyan elemekből épül fel, mint a rendkívül szilárd szerkezet, a belül elhelyezett energiaelnyelő anyagok, a padló keresztmerevítés, vagy a megerősített ülések. A rendszer hatékonyságát 1994-től egy újabb világújdonság: az oldallégzsák erősítette.

1998 – Ostorcsapás nyaksérülés védelem (WHIPS)

Az ütközéses balesetekben elszenvedett sérülések között az ostorcsapás nyaksérülések a leggyakoribbak. Ez a sérüléstípus hosszan tartó fájdalommal és egészségvesztéssel jár. A WHIPS rendszer egyenletes megtámasztást és energiaelnyelést biztosít, az ötletes kialakítású ülés és fejtámasz hatékonyan csillapítja az ütközés hatásait. A megoldásnak köszönhetően felére csökkent a tartós egészségügyi következmények kockázata.

volvo-ostorcsapas-1998
fuggonylegzsak

1998 – Függönylégzsák

A függönylégzsák bevezetésével a Volvo Cars újabb hatalmas lépést tett a biztonság irányába. A légzsák használaton kívül a tetőkárpit mögött bújik meg, oldalirányú ütközés vagy borulás esetén azonban villámgyorsan felfúvódva óvja az utasok fejét. Ez volt az első olyan légzsákrendszer a világon, amely az első és hátsó utasok számára egyaránt fokozott biztonságot nyújtott.

2002 – Borulásvédelmi rendszer (ROPS)

A szabadidőjárművek rohamos elterjedésének fényében a Volvo Cars úgy döntött, ideje új biztonsági technológiát bevezetni: a borulásvédelmet. A problémát két irányból közelítettük meg. Egyrészt kifinomult elektronikus oldaldőlés-szabályozási rendszerrel tettük stabilabbá szabadidőjárműveinket, másrészt úgy módosítottuk karosszéria-szerkezetüket és általános kialakításukat, hogy borulásos balesetben a lehető leghatékonyabban óvják az utasokat.

borulasvedelmi-rendszer
blis

2003 – Holttér-felügyeleti rendszer (BLIS)

Sávváltás során egyetlen pillanatnyi figyelmetlenség is katasztrofális következményekkel járhat, ha a vezető elmulasztja észrevenni a holtterében haladó gépkocsit. Ezért autóinkat képessé tettük arra, hogy maguk is ügyeljenek a veszélyhelyzetre. A BLIS rendszer kamerák vagy radarok segítségével észleli a Volvo mellett, illetve ferdén mögötte haladó járműveket. Amint egy jármű belép a Volvo holtterébe, a megfelelő oldali külső visszapillantó tükörben felgyullad egy figyelmeztető fényjelzés, így a vezető időben reagálhat a veszélyhelyzetre.

2008 – City Safety

Az első generációs Volvo XC60 fedélzetén mutatkozott be az a City Safety automata vészfékező rendszer, amely ma már minden autónkban az alapfelszerelés részét képezi. A lézeres érzékelő segítségével működő rendszer 30 km/óránál nem nagyobb sebességnél képes csökkenteni a ráfutásos ütközések kockázatát, illetve következményeit.

citysafety
gyalogosfelismero-rendszer

2010 – Gyalogosfelismerő rendszer automatikus vészfékezéssel

Arra törekszünk, hogy biztonsági újításaink a gyalogosokra is ügyeljenek. Ezért kifejlesztettünk egy olyan - radarral és kamerákkal működő - rendszert, amely figyelmezteti a vezetőt, ha valaki a jármű elé lép, illetve automatikusan megállítja a járművet, ha a vezető nem reagál.

2014 – Útelhagyás-gátlás

A Volvo úttörőként vizsgálta az útelhagyással járó - gyakran fáradtság, kedvezőtlen időjárási körülmények vagy figyelmetlen vezetés miatt bekövetkező - baleseteket. Arra törekedtünk, hogy az ilyen balesetekben minél stabilabban rögzítsük az utasokat - ezért rendszerünk megfeszíti biztonsági övüket -, míg a gerincoszlop sérüléseit az ülésekbe beépített energiaelnyelő szerkezettel igyekszünk mérsékelni.

utelhagyas-gatl
online-biztonsag

2016 – Online biztonság

A Volvo Cars a hálózatba kapcsolt autók korában vadonatúj fejezetet nyit a közlekedésbiztonság történetében. Online innovációink – a csúszós útra figyelmeztető rendszer vagy a vészvillogó működtetésére figyelmeztető rendszer – a felhőn keresztül osztják meg a kritikus vészhelyzeti adatokat a járművek között. A technológia riaszt, ha csúszós útszakaszhoz közeledünk, vagy ha egy előttünk közlekedő autó elakadásjelzője működésbe lépett, így időben, biztonságosan lelassíthatunk.

2018 – Frontális ütközést enyhítő fékvezérlés

A frontális ütközést enyhítő fékvezérlés funkció egyike a Volvo egyedülálló újításainak. A rendszer segít lassítani, amennyiben szembejövő gépkocsit észlel a Volvo forgalmi sávjában. Amennyiben egy szemből érkező gépkocsi áttér a forgalmi sávunkba, a rendszer lassítással igyekszik enyhíteni az elkerülhetetlen ütközés súlyosságát.

fekezes
eva2019

2019 - Az E.V.A. (Egyenlően Védelmező Autók) kezdeményezés

Az 1970-es évek óta gyűjtjük és elemezzük a közlekedési balesetekre vonatkozó információkat, hogy pontosabban megérthessük, mi megy végbe egy ütközés során - mérettől, nemtől és testalkattól függetlenül. Az E.V.A. kezdeményezés révén egy digitális könyvtárban mindenki számára könnyen hozzáférhetővé és letölthetővé tettük járműbiztonsági kutatásainkat. Mindannyiunk biztonsága érdekében.

2020 – Sebességkorlátozás

Hogy felhívjuk a világ figyelmét a gyorshajtás veszélyeire, 2020-tól minden új gyártású autónk végsebességét 180 km/órára korlátoztuk. A kezdeményezés jól érzékelteti, hogy a kedvezőbb vezetői viselkedés elősegítése révén hogyan járulhatunk aktívan hozzá a halálos kimenetelű közlekedési balesetek teljes felszámolásához.

sebkorl