2020. április

A Volvo Cars ismét megnyitja torslandai gyártóüzemét és svédországi irodáit

A Volvo Cars ma, április 20-án, hétfőn újraindítja a termelést a svédországi Torslandában működő üzemében, amelyben a koronavírus járványhoz kapcsolódóan rövid időre felfüggesztette működését.

A vállalat az érintett szakszervezetekkel egyeztetve hozta meg a termelés újraindítására vonatkozó döntést, mától pedig a Volvo Cars svédországi háttérirodáiban is felveszik a munkát a dolgozók. Az elmúlt hetekben a gyártóüzemet és az irodákat is felkészítették a munkavégzésre, így a dolgozók a lehető biztonságosabb környezetben tevékenykedhetnek.

A Volvo Cars az üzleti partnerekkel és beszállítókkal folytatott folyamatos, szoros kommunikáció révén igyekszik gondoskodni arról, hogy a beszállítói láncban jelenleg is tapasztalható – noha folyamatosan enyhülő mértékű – fennakadások ellenére folytatódhasson a termelés. A torslandai üzem gyártási darabszámait a piaci igényekhez, valamint a már beérkezett megrendelésekhez igazítják.

„Felelősséggel tartozunk munkavállalóink és beszállítóink felé, ezért most, hogy a helyzet lehetővé teszi, újraindítjuk a termelést.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars vezérigazgatója. „Úgy lehetünk leginkább a társadalom segítségére, ha kitaláljuk, hogyan tudjuk biztonságosan újraindítani a vállalat működését, és ezáltal egyszerre óvni az emberek egészségét és állását.”

A dolgozók hétfői visszatérését megelőzően az összes érintett létesítményt a legnagyobb alapossággal takarították ki. Szigorúbb fertőtlenítési és takarítási előírásokat vezetnek be, a főbb bejáratoknál önkéntes testhőmérséklet-mérésre és pulzoximéteres* mérésre lesz lehetőség.

A vállalat vezetői az elmúlt hetekben a torslandai üzem minden egyes munkaállomását megvizsgálták egészségügyi és biztonsági szempontból, és ahol a közösségi távolságtartás nem megvalósítható, egyéb védelmi intézkedéseket vezettek be.

A svédországi irodaépületek tárgyalóiban, irodai tereiben és étkezőhelyiségeiben a közösségi távolságtartás követelményeit szem előtt tartva módosították a berendezést: gondoskodtak például az íróasztalok megfelelő elhelyezéséről, illetve korlátozták a férőhelyek számát a tárgyalókban és étkezőkben.

Ami a Volvo Cars globális gyártóhálózatának többi elemét illeti, a belgiumi Gentben működő üzemben csökkentett kapacitással ugyan, de szintén újraindul a termelés április 20-án. A jelenlegi tervek szerint a dél-karolinai (Amerikai Egyesült Államok) gyárban május 11-én, hétfőn veszik fel ismét a munkát.

A skövdei (Svédország) motorgyárban, valamint az olofströmi (Svédország) karosszériaelem-gyártó üzemben továbbra is hetente vizsgálják felül a darabszámokat, a többi üzem igényeihez igazítva a gyártást.

Az egyéb piacokon a Volvo Cars irodai dolgozói a helyi irányelvekhez igazodnak a munkavégzés terén; a Volvo Cars egészségügyi és biztonsági ügyekért felelős munkatársai abban bíznak, hogy a svéd létesítményekben szerzett tapasztalatok alapján ezeket a gyakorlatokat másutt is bevezethetik.

A Volvo Cars továbbra is igénybe veszi a svéd kormány által korábban elérhetővé tett támogatási csomagot, amely a legtöbb munkavállaló számára rövidített munkaidőt tesz lehetővé. A kormányzati támogatásnak köszönhetően a Volvo Cars képes lesz fenntartani alapvetően egészséges üzletmenetét egészen addig, amíg a piacok nem stabilizálódnak.