2019. június

A Volvo Cars és az Uber autonóm közlekedésre képes, sorozatgyártású járművet mutatott be

Az autóipari biztonság terén vezető szerepet betöltő Volvo Cars, valamint a piacvezető fuvarmegosztó szolgáltató Uber a két vállalat közötti stratégiai együttműködés következő lépéseként a mai napon bemutatták azt a közösen fejlesztett, szériagyártású gépkocsit, amely képes önmagát vezetni.

Az Uber és a Volvo Cars 2016-ban között együttműködési megállapodást; a két vállalat azóta számos olyan prototípust fejlesztett ki, amelyek elősegítették a vállalatok autonóm gépjárműveket érintő fejlesztési tevékenységeit. A mai napon bemutatott Volvo XC90 szabadidőjármű az első olyan sorozatgyártású gépkocsi, amely az Uber önvezető rendszerét alkalmazva képes a teljesen önálló manőverezésre.

 Az XC90 alapjármű olyan meghatározó biztonsági funkciókkal bír, amelyek lehetővé tették, hogy az Uber könnyedén beépítse a gépkocsiba saját autonóm rendszerét. Ez lehetővé teszi, hogy az Uber hálózatában a jövőben önvezető autókat állítsanak szolgálatba, megteremtve egy autonóm fuvarmegosztó szolgáltatás alapjait.

 A Volvo Cars autonóm közlekedésre kész szériagyártású járműve számos tartalék rendszerrel biztosítja a kormányzást és fékezési funkciók működőképességét, valamint tartalék áramforrással is rendelkezik. Amennyiben az elsődleges rendszerek bármelyike bármely okból kifolyólag meghibásodik, a tartalék rendszerek késlekedés nélkül megállítják a gépkocsit.

 A Volvo által beépített tartalék rendszereken kívül az Uber önvezető technológiájához egy sor olyan beépített, illetve a gépkocsin kívül elhelyezett érzékelőt terveztek, amelyek városi környezetben képesek biztonságosan működtetni és irányítani a járművet.

A Volvo járműplatformjával kombinált Uber önvezető rendszer egy napon alkalmassá válik arra, hogy Felügyelő – azaz az autonóm közlekedésre felkészített, arra alkalmas területeken a jármű működését ellenőrző és vezérlő, különlegesen képzett Uber alkalmazott – nélkül is biztonságosan, megbízhatóan nyújtson autonóm fuvarmegosztó szolgáltatás.

 A mai napon bemutatott, autonóm közlekedésre alkalmas szériamodell egyike annak a több tízezer autonóm közlekedésre előkészített alapjárműnek, amelyet a Volvo Cars és az Uber között 2016-ban kötött kereskedelmi megállapodást értelmében az autógyártó a következő évek során átad a szolgáltatónak.

 

„Meggyőződésünk, hogy az autonóm mobilitási technológia lehetővé teszi, hogy vállalatunk alapfilozófiájával összhangban még biztonságosabbá tegyük a közlekedést.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója. „A következő évtized derekára várakozásaink szerint minden harmadik eladott Volvo gépkocsi képes lesz a teljesen autonóm közlekedésre. Az Uberrel kötött megállapodásunk megerősíti azon szándékunkat, hogy a világ vezető fuvarmegosztó vállalatai első számú beszállítóként tekintsenek ránk.”

 „Az, hogy szoros együttműködésben dolgozunk a Volvóhoz hasonló vállalatokkal, alapvető feltétele annak, hogy biztonságos, átméretezhető autonóm járműflottát alakítsunk ki.” – mondta Eric Meyhofer, az Uber Advanced Technologies Group vezérigazgatója. „A Volvo közismerten biztonság-centrikus szemléletének köszönhetően született meg a vállalat legújabb, szériagyártásra kész önvezető alapjárműve. Az Uber önvezető technológiájával felszerelve ez a gépkocsi kulcsfontosságú szerephez jut majd az Uber autonóm termékeinek palettáján.”

 A Volvo Cars a mostanihoz hasonló, autonóm alapjármű-koncepcióra építve tervezi a 2020-as évek elején bevezetni leendő autonóm gépjárműveit. A leendő SPA2 platformra épülő, új generációs Volvo modelleken bevezetésre kerülő, új technológiák között olyan funkciók is megtalálhatók lesznek, amelyek arra egyértelműen kijelölt területeken – például autópályákon vagy körgyűrűkön – lehetővé teszik a felügyelet nélküli autonóm közlekedést.

 A Volvo Cars meggyőződése, hogy az autonóm mobilitás nagymértékben javíthatja a közlekedés biztonságát, és ezáltal az egész emberiség javára szolgálhat, ha az összes autó képes lesz önállóan közlekedni. Amíg ez a pillanat el nem jön, a technológia képes tehermentesíteni a vezetőt az olyan unalmas feladatoktól, mint a közlekedési dugóban történő, meg-megtorpanó haladás, és ezáltal élvezetesebbé tenni a vezetés élményét.