2023. november

Volvo Cars a globális termelési kapacitás növelése érdekében az EX30 kisméretű SUV modelljét Gentben is gyártja

Az EX30 iránti jelentős igényre adott válaszként a Volvo Cars úgy döntött, hogy 2025-től a belgiumi Gentben is gyártani fogja a márka vadonatúj, tisztán elektromos modelljét, hogy így bővítse annak gyártási kapacitását.

Az EX30-as modell világpremierje ez év június 7-én volt, és az azóta eltelt rövid idő alatt már számos jelentős díjat is nyert, köztük a The Sun lap „Év Autója”, és a Sunday Times „Az év kisméretű SUV/Crossover modellje” kitüntetését.

Az EX30 gyártása szeptemberben kezdődött Kínában, Zhangjiakouban, és az első ügyfélautók várhatóan a jövő hét első megyedévében érkeznek meg. A genti gyártás melletti döntés mögött az Európában és a világ többi országában tapasztalt óriási érdekődés miatt szükségessé vált gyártási kapacitás bővítése, és a Volvo azon szándéka állt, hogy a termelés lehetőleg ott történjen, ahol a kereslet is jelentkezik.

E döntéssel a modell gyártása is rugalmasabb lesz, és segít abban, hogy az elkövetkezendő években az EX30 legyen a vállalat egyik legnépszerűbb modellje. A koncepció sikere már bizonyított, hiszen a most legkeresettebb Volvo modelleket, az XC40 és XC60 SUV autókat Európában és Kínában gyártják.

„Ambíciónk az, hogy az EX30-at világszerte vonzó áron értékesítsük, megkönnyítve az elektromos Volvo autók vezetésére való átállást több ember számára, ugyanakkor hozzájárulva a vállalat eredményeihez” – mondta Jim Rowan, a Volvo Cars vezérigazgatója. „A genti gyártás logikus lépés, mivel arra törekszünk, hogy kielégítsük az izgalmas kis elektromos SUV autónk iránti világszerte jelentkező nagy keresletet.”

 A Volvo Cars rendelkezik az autóipar egyik legambiciózusabb elektrifikációs stratégiájával, és tervei szerint 2030 után már csak tisztán elektromos autókat fog forgalmazni. Az évtized közepén pedig már a teljes eladás felét ezek az autók fogják kitenni.

Az EX30 döntő szerepet játszik ezekben a tervekben, a Volvo Cars arra számít, hogy az autó jelentősen hozzájárul majd növekedési és jövedelmezőségi céljaihoz. Ez teszi az EX30-at a Volvo Cars folyamatban lévő stratégiai átalakulásának sarokkövévé.

A Gentben is gyártott XC40 és C40 modellekhez csatlakozva az EX30 lesz a harmadik tisztán elektromos Volvo modell, amelyet Európában készítenek. Ez megerősíti a Volvo Cars elektromosautó-gyártási pozícióit a régióban, és hangsúlyozza a genti gyár fontos szerepét a vállalat villamosítási stratégiájában.