2023. június

Helykínálat, átgondolt tárolás, ösztönösen kezelhető technológiák: a tisztán elektromos Volvo EX30 kisméretű szabadidőjármű a skandináv formatervezés legjavát kínálja

Az új, tisztán elektromos Volvo EX30 nem csak a biztonság és a fenntarthatóság terén nyújt kiemelkedőt: a fedélzetén alkalmazott élvonalbeli technológiák és az emberközpontú skandináv dizájn jóvoltából a mindennapokat is praktikusabbá, kényelmesebbé, pihentetőbbé és élvezetesebbé teszi. Az új, kisméretű Volvo szabadidőjármű divatos belső terének berendezését a fenntarthatóság elve vezérelte, míg a gondosan összeválogatott anyagok karakteres […]

Az új, tisztán elektromos Volvo EX30 nem csak a biztonság és a fenntarthatóság terén nyújt kiemelkedőt: a fedélzetén alkalmazott élvonalbeli technológiák és az emberközpontú skandináv dizájn jóvoltából a mindennapokat is praktikusabbá, kényelmesebbé, pihentetőbbé és élvezetesebbé teszi.

Az új, kisméretű Volvo szabadidőjármű divatos belső terének berendezését a fenntarthatóság elve vezérelte, míg a gondosan összeválogatott anyagok karakteres megjelenést kölcsönöznek az utastérnek. Az újrahasznosított és megújuló anyagokból – pl. farmerszövet, len vagy gyapjú – építkező, változatos, kifejező színeket és felületeket alkalmazó belső tér kialakítása során tervezőink felelős szemléletet követtek.

volvo ex30 belső tér

Ennek példája az EX30 kezelőfelülete, amely az adott helyzettől függően mindent optimális mértékben leegyszerűsítve tár a vezető elé, hogy az egyetlen képernyőn keresztül, koncentráltabban, a vezetést élvezve vezérelhesse az autót. Ezt ráadásul olyan funkciók egészítik ki, mint az autóiparban most először alkalmazott, a műszerfal teljes szélességében húzódó soundbar, vagy az ötletes tárolási megoldások egész sora, amelyek a nagyautókra jellemző felhasználói élményt biztosítják, de kisebb méretben.

„A Volvo EX30 a skandináv formatervezés legjavát tárja elénk.”  – mondja Lisa Reeves, a Volvo Cars utastéri formatervezési részlegének vezetője.  „Az új anyagok jóvoltából kreatív felületkidolgozásokkal és színekkel gazdagíthattuk, új személyiséggel ruházhattuk fel a belső teret. Emellett az újdonság átgondolt funkcionalitást és kiemelkedő felhasználói élményt kínál, mint minden Volvo modell. Ezek az elemek együtt a Volvo márka esszenciáját sűrítik kis csomagolásba.”

Prémium audiominőség

Az EX30 világelső soundbarját az otthoni audiorendszerek kialakítása ihlette. A rendszer számos hangszórót foglal egybe, és az egész utasteret prémium hangzással tölti meg. Amennyiben ügyfeleink a felsőkategóriás Harman Kardon audiorendszert társítják hozzá, kiemelkedő minőségben hallgatják kedvenc zeneszámaikat és podcastjaikat.

A soundbar az átgondolt, ötletes dizájn iskolapéldája: azáltal, hogy egyetlen házban helyeztünk el több hangszórót, a berendezés kevesebb anyagból állítható elő, szerelése pedig kevesebb kábelt igényel. Először talán fel sem tűnik majd: a szélvédő alatt elhelyezett soundbar tökéletesen harmonizál az utastér kialakításával. Mivel pedig így az ajtókba nem kell hangszórókat beépíteni, sokkal tágasabb tárolóhelyet alakíthatunk ki azokban. Ugyanebben a szellemben a középkonzolra költöztettük az ablakemelő kapcsolókat, amelyeket a vezető és utasa egyaránt könnyedén elér.

Kiváló példái ezek az EX30 utasterére általában jellemző, tudatos központosításnak. A kesztyűtartót ugyancsak új helyre: a központi kijelző alá helyeztük. Így a vezető és utasa egyforma könnyedséggel hozzáfér annak tartalmához: a kesztyűtartó hatékonyan használja ki a sík padlóból adódó, extra helyet.


A padlókonzol rendkívül sokoldalú, eltolható szerkezete jóvoltából mindig kedvünk és igényeink szerint használhatjuk ki a rendelkezésre álló teret. A pohártartó felső része elcsúsztatható, így praktikus és biztos helyet kínál az utas kávéjának vagy okostelefonjának. Ha pedig visszatoljuk a helyére, még több tárolóhelyet nyerünk. Az alsó alagúton biztonságos tárolóhelyet alakítottunk ki az olyan sérülékeny tárgyak elhelyezésére, mint a napszemüvegek vagy fülhallgatók, míg a fölötte húzódó, nyitott területen elfér akár egy kézitáska is.

A praktikus részletek kialakítása során a hátul utazókról sem feledkeztünk meg. Telefonjaikat az első ülések háttámláján, kifejezetten erre a célra kialakított zsebekben helyezhetik el, míg a padlókonzol alól egy praktikus tárolódobozt húzhatnak elő. A csomagtér ajtajában egy ötletes mércét találnak az ügyfelek: különösen praktikus, ha például lapra szerelt bútort vásárolnának, de nem biztosak abban, hogy az új asztal elfér-e a csomagtartóban.

A térérzet fokozása

Az EX30 utasterének centralizálására irányuló törekvés érvényesült az egyetlen 12,3 colos központi kijelzőben is. A vezető erről a műszerfal közepén elhelyezett kijelzőről olvashatja le az összes, számára fontos információt. Azáltal, hogy egyetlen képernyőn jelenítünk meg mindent, a vezető tágasabb térérzetnek örvendhet, illetve gazdaságosabban használtuk fel a nyersanyagokat.

„Az EX30 fedélzetén folytatódik a helyzetfüggő, összpontosított kezelőfelületek stratégiája.” – mondta Tom Stovicek, a Volvo Cars felhasználói élményekért (UX) felelős vezetője. „Az egyetlen képernyő felső részén, feltűnő helyen találhatók a vezetéshez kötődő, alapvető információk, mint a sebesség vagy a töltöttségi szint. A navigációs és médiafunkciók, valamint a kezelőszervek pedig ezek alatt, szintén jól leolvasható és jól hozzáférhető formában jelennek meg. Emellett egy helyzetfüggő információs sávot is kialakítottunk, amelyről állandóan leolvashatók a legfontosabb adatok.”A központi képernyő „nyugodt” nézeti módja a legfontosabb adatok kivételével mindent eltűntet a kijelzőről, így a vezető még könnyebben tud összpontosítani. Ez az opció különösen hasznos éjszaka, amikor a hosszú utazások alkalmával csökkenti a szem terhelését.

A Volvo Cars arra törekszik, hogy ultramodern infotainment megoldásokat biztosítson ügyfeleinek. Ezzel összhangban az EX30 integrált Google funkcionalitást kínál, olyan szolgáltatásokkal, mint a Google Asszisztens, a Google Térkép navigációs rendszer, vagy a Google Play áruház, ahonnan a felhasználó letöltheti kedvenc alkalmazásait. Az EX30 emellett az első olyan Volvo, amely vezeték nélküli Apple CarPlay okostelefon-integrációt biztosít.

Az infotainment rendszer 5G mobil adatkapcsolatot alkalmaz (ahol elérhető.) A Qualcomm Technologies, Inc. által kifejlesztett Snapdragon® Cockpit Platforms alapjaira épülő rendszer rendkívül gyors, prémium fedélzeti élményt kínál – pont, ahogy azt elvárnánk tőle.

A Volvo Cars és az ECARX szoros együttműködése – amely a két cég vegyes vállalatán, a HaleyTek szoftver-specialistán keresztül valósult meg – a világ alighanem legkiválóbb infotainment platformját eredményezte.

Négy markánsan eltérő berendezés 

Az új Volvo EX30 megrendelésekor ügyfeleink négy különböző berendezésű beltér közül választhatnak. Ezek mindegyike elkötelezte magát a fenntartható anyaghasználat mellett, ugyanakkor mindegyikük markánsan egyedi karakterrel bír. Az egyik például a farmeranyagok időtlen vonzerejét alkalmazza, és a farmergyártás szövethulladékait hasznosítja újra.

A további elérhető anyagok között említést érdemel az öreg ablakkeretekből és árnyékoló rolókból származó műanyag hulladékból újrahasznosított plasztik; a Volvo Cars Tech Fund által finanszírozott Bcomp által szállított, megújuló növényekből nyert len; a 70% újrahasznosított poliésztert tartalmazó, felelősségteljes forrásból származó gyapjúkeverék; vagy az újrahasznosított műanyagokat is tartalmazó, kötött üléskárpit.

Az EX30 vásárlói ezeken túl a Nordico kárpitozást is választhatják. Ez a technológiai szempontból előremutató szövet svédországi és finnországi erdőségekből származó, szerves nyersanyagokból, valamint különféle újrahasznosítható anyagokból, például PET-palackokból előállított fonalból készül.

Az új Volvo EX30 világpremierjére június 7-én kerül sor; a modell már aznaptól rendelhető vagy előrendelhető lesz bizonyos piacokon.

  • A gépjárművek műszaki jellemzői, illetve az ügyfélajánlat pontos részletei országonként eltérőek lehetnek. További részletekért keresse fel a volvocars.com weboldalt.
  • A Google, a Google Play és a Google Térképek a Google LLC bejegyzett védjegyei.
  • A Snapdragon a Qualcomm Technologies, Inc vállalatnak és/vagy annak leányvállalatainak a terméke. A Snapdragon a Qualcomm Incorporated bejegyzett védjegye.